Les batalles del canvi climàtic 
(Zadig-España)

Les batalles del canvi climàtic 

Conversa organitzada per ZADIG Espanya

17 de juny de 2022

El canvi climàtic, formant part  d’una crisi ecològica molt més àmplia, ha entrat ja en el camp dels malestars en la cultura als que la psicoanàlisi presta atenció.

Sabem que l’aposta del capitalisme per un desenvolupament il·limitat és insostenible i que el seu model de producció és a l’origen del canvi climàtic. La psicoanàlisi reconeix en aquesta negació del límit dues qüestions fonamentals: l’acció de la pulsió de mort i la il·lusió de que “tot” és possible.

Els científics, angoixats pels efectes del discurs en el que s’inscriuen, no deixen lloc a cap dubte: l’acceleració del canvi climàtic i la multiplicació de fenòmens meteorològics extrems avança a un ritme cada vegada més gran, mentre que el temps i les accions de que disposa la humanitat per a pal·liar els seus efectes es cada vegada menor.

Les recomanacions que aquests experts, de manera peremptòria, dirigeixen als governs – com la limitació de l’ús dels combustibles fòssils, causants del canvi climàtic – son ara especialment desateses. La guerra a Ucraïna ha tornat a alterar el tauler en el que, des de fa dècades, es lliuren altres batalles: les que tenen per objectiu el control dels recursos energètics.

El canvi climàtic i les seves conseqüències son fenòmens que s’inscriuen en la subjectivitat de la nostra època i, per això, ens correspon prestar-los-hi la màxima atenció. En tant que psicoanalistes pensem que ens pertoca aprofundir en aquesta qüestió i aportar elements de discurs amb els que contribuir a tractar aquest “real”.

Gustavo Dessal en el seu text “El nostre punt cec” [1] ha senyalat que “la nostra capacitat d’acció sobre aquest cataclisme és pràcticament irrellevant”. De tota manera, no podem deixar de prestar-li atenció, donat que allò que està en joc és “la possibilitat de la fi de tot discurs”.

[1] Ciutat de les Lletres | El nostre punt cec (Gustavo Dessal)

Participen:

José Antonio Martín Pallín, Comissionat espanyol de la Comissió Internacional de Juristes, Advocat. Ha estat Fiscal i Magistrat del Tribunal Suprem.  És autor del llibre “Los derechos de la Tierra”.

Alodia Perez Muñoz, diputada de Más Madrid a la Comunitat de Madrid i membre de la Comissió de Medi Ambient. Ambientòloga.

Alberto Martín Sánchez, Àrea d’Energia i Clima  de Ecologistas en acción.  Enginyer agrònom i responsable de Innovació i Recerca a la Fundació per a la Investigació del Clima.

Josep María Panés, psicoanalista. Membre de l’Associació Mundial de Psicoanàlisi (ELP). Autor de “Terra de ningú” i de diversos articles sobre canvi climàtic i subjectivitat.

Joaquín Caretti, psicoanalista. Membre de l’Associació Mundial de Psicoanàlisi (ELP). Coordiandor de ZADIG-Espanya.

Dolores Castrillo, psicoanalista. Membre de l’Associació Mundial de Psicoanàlisi (ELP). Docent del NUCEP.

Presenta:

Félix Rueda, psicoanalista, president de l’Escola Lacaniana de Psicoanálisis (ELP).

Organitza:

ZADIG-España, amb l’auspici de l’Escola Lacaniana de Psicoanàlisi (ELP)

Lloc:

Seu de Madrid de la ELP. Reina, 31, 1er Madrid

Format mixt, presencial i online.

Horari: 18 h. – 21h

Inscripció gratuita: https://bit.ly/zadig2022

Més publicacions de