Són els temps de les xarxes socials
(Jordi Alcàsser i Micaló)

Vehicles de sentit, pulsió escòpica en forma de tweets. Que les xarxes siguin asocials és una possibilitat. En això hi cauen molts, elevant els ideals del jo en forma de missatges curts. Darrera, aquells que pretenen agafar-se el món amb parsimònia, els costa trobar el seu lloc. No és fàcil sumar-se en aquest un amb tints totalitaris, perquè aquest vehicle incumbeix a tot el món, forma part de la globalització.

A vegades em sembla que en realitat en cada post és perd sentit, com si fos quelcom catàrtic, poc elaborat. Llavors ens quedem més buits però més interconnectats. Un eixam de significants sense ordre ni concert etapeits en un llenguatge informàtic, forma aquesta ja no tan nova realitat.

La caiguda del significat patern, les autoritats, han acabat eclosionant amb un mitjà sense amo, on tothom pugna per ser-ho. Aquest és el sense sentit d’un gaudi narcisista i trepidant. Qui corre més en el camp digital, qui és el més reconegut, qui ressalta més.

Aquest nou llenguatge que s’identifica amb l’escòpic, on les lletres acaben per ser un impacte a l’ull ens allunya del discurs universitari i ens acosta a un d’histèric. El saber i la seva parsimònia ja no és tan important. Cada lletra conta en el precís moment que té rellevància sinó no val per res.

Això fa que les paraules s’empobreixin i el lligam sigui més feble. És com un camp de batalla on hi ha els que miren, els que ataquen i els que es defensen. El pensament tampoc hi és massa valorat, no és el pensament que és eròtic, és el llenguatge que allí és pornogràfic.

Gaudi que ens entra pels ulls i les paraules hi queden com a imatges. Els egos voraços acaben per ser sobrejoics i en molts de casos acaben esgotats.

És cert que alguns se’ns surten i o no les usen o les usen en una justa mesura.

 

Sobre l’autor:

JORDI ALCÀSSER I MICALÓ és Psicòleg clínic i Psicoanalista amb consulta a Mataró i Girona. Membre fundador d’Espai Maresme Psicoanàlisi i membre del Grup de treball del COPC de Girona “Actualitzacions de la Psicoanàlisi al segle XXI”. Col•laborador mensual al programa de ràdio Valors en Alça de Ràdio Mataró amb la secció Escenes Quotidianes.

Més publicacions de