Temps subjectiu de confinament
(Montserrat Serra Cailà)

Per casualitat veig a youtube un vídeo sobre la concepció del temps de Byung-Chul Han, titulat “ el aroma del tiempo”. Ho trobo molt poètic.

Busco qui és i Viquipèdia em diu,  és escriptor i doctor en filosofia per la Universitat de Friburg i també està graduat en literatura alemanya i teologia per la Universitat de Munic. És professor de Filosofia i Estudis culturals de la Universitat de les Arts de Berlín. Nascut fa 61 anys a Seül .

El vídeo explica que Han sosté que actualment, sobre la percepció del temps, no es tracta només del temps accelerat que ha facilitat internet,(desdibuixant les coordenades temps, espai) que minimitza  el  temps de comprendre lacanià, amb els efectes que produeix subjectivament.  Es tracta sobre tot de  la di-sincronia, que es la falta d’ordenació de la vida. I continua, el temps atomitzat de Han es temps discontinuo, a on es perd el sentit, res conclou, res comença.

Diu que un esdeveniment, que era un fet que transformava, actualment perd sentit donat que no hi ha un abans ni un després. Tot son esdeveniments sense transició, Entre el present i el futur, només tenim incertesa. L’espera és un valor negatiu que ha de ser aniquilat. Les situacions s’abandonen sense concloure.

El gaudi immediat no dona lloc al bell que també requereix de l’espera. La bellesa és la contemplació. La primera víctima d’aquesta acceleració és la contemplació. La vida més plena està situada a la duració del temps. Han proposa recuperar la vida contemplativa. Aquella forma de viure que produeix temps i àmplia l’espai. Recuperant aquell temps amb aroma.

Aquest vídeo, que he vist en aquest moment de confinament, ha fet adonar-me que disposar d’un temps regalat, inesperat…pot ser un temps molt profitós per fer allò que no feies perquè no disposaves de temps suficient per badar, estadi previ per fer, crear, decidir… per concloure.

 

Sobre l’autor:

MONTSERRAT SERRA CAILÀ és associada de la biblioteca del Camp Freudià de Barcelona

 

Més publicacions de