Tha Lass of Aughrim de James Joyce
(Jacques Aubert)

Hem rebut aquests dies la trista notícia del decés de Jacques Aubert, eminent joyceà i estret col·laborador de Jacques Lacan al seu Seminari. Reproduïm traduïda la nota de premsa enviada pel president de l’Ecole de la Cause freudienne, Laurent Dupont, on fa una breu ressenya de la seva figura i expressa els condols que fem també nostres.

A tall d’homenatge, publiquem aquí un document —en francès i català— que té per a nosaltres una significació especial. És la traducció i comentari que va fer Jacques Aubert d’un poema de James Joyce, The Lass of Aughrim. Ens el  va enviar en el moment del Congrés de l’AMP realitzat a Barcelona el 2018, i el vam incloure en un petit quadern editat per a aquella ocasió:

Jacques Aubert: The Lass of Aughrim de James Joyce

Podeu escoltar una bonica versió del poema, cantada per John Feeley, amb Fran O’Rourke tocant la guitarra original de James Joyce en aquest link de Youtube.

 

Nota de premsa del president de l’Ecole de la Cause freudienne

 

Benvolguts col·legues,

És amb una profunda emoció que acabem de conèixer la desaparició d’un gran amic de la nostra escola, Jacques Aubert. Jacques Aubert va ser membre honorari de l’École de la Cause freudienne i és un eufemisme dir que el seu treball sobre l’obra de Joyce i la seva presència il·lustrada amb el doctor Lacan no van ser en va en la formalització de Jacques Lacan del seu darrer ensenyament.

Jacques Aubert va morir lentament a casa seva als 88 anys. La seva carrera està marcada pels noms de James Joyce i Jacques Lacan. La seva tesi doctoral va donar lloc a la publicació de Joyce’s Introduction to Aesthetics (1973). A continuació, vingué el treball que va fer per a la publicació de les Obres de James Joyce a la Bibliothèque de La Pléiade (2 vols, 1982, 1995). Posteriorment, va dirigir la nova traducció d’Ulysse (2004) i, més recentment, novament per a la Pléiade, les Oeuvres romanesques de Virginia Woolf (2 vols., 2012).

Jacques Aubert era un devot del seminari que Jacques Lacan impartia a la rue d’Ulm. Va ser ell qui el va instar a interessar-se per Joyce, va estar al seu costat per preparar la seva conferència «Joyce el símptoma» el 16 de juny de 1975, a la inauguració del V Simposi Internacional James Joyce al gran amfiteatre de la Sorbonne. La seva obra Joyce avec Lacan (1987) reuneix els dos noms que van estar al centre de la seva obra i el seu compromís de tota una vida.

Enviem el nostre sincer condol i els nostres pensaments de tristesa als seus éssers estimats.

Laurent Dupont

President de l’ECF

 

Més publicacions de