Tosquelles. Curar les institucions (Joana Masó)

TOSQUELLES. Curar les institucions
Joana Masó
Arcàdia, Barcelona, maig de 2021

L’editorial Arcàdia acaba de publicar un llibre que és tot un document fonamental per la història de la psiquiatria i de la psicoanàlisi al nostre país. És el resultat d’un treball de recerca fet per Joana Masó, crítica literària i professora de la Universitat de Barcelona, que coordina des del 2017 un projecte de recerca sobre «El llegat oblidat de Francesc Tosquelles».

El llibre, un volum de 392 pàgines, aplega una gran quantitat de documents escrits i gràfics, molt ben trenats pel guió que Joana Masó ens ofereix. Podem resseguir així la història, plena d’anades i tornades, d’exilis i estrangeries, d’aquest subjecte d’excepció que fou Francesc Tosquelles (1912-1994), el primer lector de la tesi de Jacques Lacan, ja l’any 1932, al nostre país: «Tosquelles es va servir de la funció transformadora del text de Lacan per preparar un curs de formació adreçat als metges de l’Insitut Pere Mata de Reus que va durar sis mesos» (p. 44).

El volum inclou dues entrevistes a Francesc Tosquelles, una feta per Miquel Bassols i Rosa Mª Calvet i publicada a la revista Otium Diagonal (1982), i una altra feta per Francesc Vilà i publicada a la revista L’Acudit (1985).

A Ciutat de les Lletres saludem la publicació d’aquest llibre que llegirem, ressenyarem i comentarem com un document indispensable per entendre l’entrellat de la història de la psiquiatria i de la psicoanàlisi a Catalunya, a Espanya i a França.

Més publicacions de
,