Ucraïna
(Comunicats)

Comunicat de l’Associació Mundial de Psicoanàlisi (AMP)

Dijous, 24 de febrer de 2022

L’AMP condemna fermament l’ofensiva militar russa d’avui a Ucraïna, que anuncia una invasió a gran escala i la voluntat d’enderrocar el règim escollit democràticament en aquest país. Ja s’han produït moltes pèrdues humanes i els bombardejos estan en curs. Enviem un missatge d’amistat i suport als ucraïnesos, tenim membres a Ucraïna i també companys i amics que treballen per la psicoanàlisi dins de la Iniciativa NLS Ukraine liderada pel Groupe du Champ freudien, que saben que poden comptar amb la nostra plena solidaritat. El nostre pensament també va als nostres col·legues russos implicats en la NLS Russia Initiative que estan preocupats per aquests esdeveniments. L’AMP està fonamentalment vinculada a la democràcia i a l’estat de dret. Està al costat dels nostres companys d’Ucraïna i Rússia quan aquesta situació afecta directament la llibertat d’expressió i, per tant, la pràctica de la psicoanàlisi.

Angelina Harari, presidenta de l’AMP
Christiane Alberti, vicepresidenta de l’AMP


 

Comunicat del president de l’Eurofederació de Psicoanàlisi (EFP)

El que era impensable durant el segle passat a Europa acaba d’esdevenir, ahir a la nit, una realitat amb la invasió massiva d’Ucraïna, un país sobirà, per part de Rússia. La violència dels enfrontaments en una estratègia d’encerclament ja ha causat nombroses víctimes i danys considerables. Es tracta d’una greu violació del dret internacional i del dret de les poblacions per viure en pau.

Volem expressar tot el nostre suport solidari a tots els nostres companys ucraïnesos que treballen amb nosaltres en l’àmbit freudià. També estem pensant en els seus éssers estimats i, en general, en el poble d’Ucraïna.

També pensem en els nostres companys russos que es dediquen a la seva pràctica perquè la psicoanàlisi lacaniana tingui un lloc al seu país.

Guy Briole, president de l’EFP
Camilo Ramírez i Philippe Benichou, Comité directiu de l’EFP

París, 24 de febrer de 2022


 

Comunicat del president de l’Escola Lacaniana de Psicoanàlisi (ELP)

Si la història és un malson, un nou episodi obscè i ferotge comença avui per a l’Europa del segle XXI, amb l’inici d’una guerra d’invasió d’efectes incalculables per a la població ucraïnesa i la del conjunt d’Europa.

Per a la psicoanàlisi l’estat de dret, la llibertat de paraula i la democràcia són condicions fonamentals de la seva existència que han estat posades en qüestió amb aquest desencadenament de la violència.

En aquesta situació dramàtica volem enviar tota la nostra solidaritat als col·legues ucraïnesos del Camp freudià i als seus propers. Així com als col·legues russos que sostenen en aquesta àrdua conjuntura la psicoanàlisi lacaniana al seu país.

Félix Rueda
President de l’ELP